Materiały do zajęć dydaktycznych
SCENARIUSZE ZAJĘĆ 2023/2024
NOWE PIOSENKI
Śpiewaj razem z Treflikami!
TREFLIKOWE PRZYSMAKI PRZEDSZKOLAKÓW
Przepisy zostały stworzone i wypróbowane przez Przedszkolaków z Przedszkola Samorządowego im. Treflika w Zaborzu.
PIEROGI LENIWE SZPINAKOWE
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 0,5 kg mąki
- 4 jajka
- 0,5 kostki masła
- 30 dkg szpinaku
- Cukier do posypania
- Sól
Wykonanie:
Zamrożony szpinak dusić do momentu odparowania wody, następnie zmiksować i ostudzić. Ser zmielić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać szpinak, ser, 3 żółtka+ jedno całe jajko, szczyptę soli. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić w jedną gładką kulę. Następnie formować ruloniki, przecinać na małe romby. Wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody. Gdy pierogi wypłyną, gotować jeszcze 2 minuty. Wyciągnąć łyżką cedzakową, polać wcześniej roztopionym masłem, posypać cukrem (najlepiej trzcinowym).
BABKA TREFLIKOWA
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanki cukru
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 250 g mrożonego szpinaku
- 0,5 szklanki oleju
- 2 małe cukry waniliowe
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić. Do rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody szpinaku, dodajemy 0,5 szklanki oleju i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas miksujemy. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do dobrze ubitych jajek, wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w temp. 180℃.
ZUPA TREFLIKOWA
Składniki:
- 8sztuk ziemniaków
- 450g mrożonego szpinaku
- 3ząbki czosnku
- 1duże udko
- Marchewka
- Pietruszka
- Seler
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie. Udko ugotować z tartymi warzywami. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, zmiksować. Wywar mięsno-warzywny połączyć ze szpinakiem, ziemniakami. Doprawić do smaku. Dodać śmietanę.
NALEŚNIKI SZPINAKOWE
Składniki:
- 0,6litra mleka
- 0,5kg mąki
- 0,25kg szpinaku
- 1szklanka wody mineralnej
- 4szt. jajek
- Szczyptasoli
- Szczyptacukru
- 0,75litra oleju
- Dżem
Wykonanie:
Szpinakrozmrozić, zmiksować.
Jajka roztrzepać z solą i cukrem. Dodać resztę składników: mleko, mąkę, szpinak, wodę. 0,5 szkl. oleju. Ciasto wyrobić mikserem (w razie złej konsystencji ciasta dodać mąki). Smażyć na kropelce oleju. Posmarować dżemem.
FARSZ DROBIOWO- SZPINAKOWY DO NALEŚNIKÓW
Składniki:
- Szpinak
- Czosnek
- Filet z kurczaka
- Gałka muszkatołowa
- Przyprawy
- Olej
- Ser żółty
Wykonanie:
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić fileta drobiowego pokrojonego w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i przyprawy. Dusić do miękkości fileta. Pod koniec duszenia dodać starty żółty ser i wymieszać. Farsz gotowy do naleśników.
PRZYSMAK TREFLIKOWY
Składniki:
- Szpinak
- Kiwi
- Banan
- Opcjonalnie odrobina miodu do smaku
Wykonanie:
Owoce miksujemy razem ze szpinakiem. Uzyskany mus idealnie komponuje się z jogurtem naturalnym.
PRZYSMAK TREFLIKOWY
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżki oleju
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 25 dkg szpinaku mrożonego
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, zmiksować. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać sól, cukier, szpinak, ciepłą wodę, olej i mąkę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Rozłożyć na blaszki i nałożyć dowolny farsz- wedle własnego uznania. Upiec.
WIĘCEJ PIOSENEK
Śpiewaj z nami, Treflikami!